Zákányi Zrínyi Miklós Általános Iskola

kezdőlap
FigyelmeztetésIdegen nyelvi mérés 2021 FigyelmeztetésÁprilis 19-től beiratkozásÁltalános iskolai beíratás hittan Hit és erkölcstan digitális tanrend Digitális tanrend covid COVID-19 pályaválasztás 2020Pályaválasztás 2020/2021 hírek Hírek Kréta napló Elektronikus napló e-ügyintézés e-ügyintézés intézményvezetői pályázatok Intézményvezetői pályázatok facebook Iskolánk a facebookon dokumentumok Iskolai dokumentumok tananyag tananyag levelezés Levelezésjolliz Legrád és Zákány galéria Képgaléria fenntartó Fenntartó

Összekötve

Telnet

Távoli számítógépek elérését teszi lehetővé.

Az ftp

állományok továbbítására szolgál.

e-mail

IRC:

valós idejű hálózati beszélgetés.

Gopher

Szöveges és multimédiás anyagok egyszerű elérését teszi lehetővé.

WWW

(World Wide Web)

Az internet egy nemzetközileg elterjedt, angol eredetű szó. Magyarul annyit tesz: hálózatok hálózata.
Az egész világot körülölelő számítógép-hálózat.

Az IP-cím

Az interneten a számítógépeket egyértelműen azonosítják, ami számokkal történik (IP-cím).
Az IP a forrás- és célállomásokat (az úgynevezett hostokat) címekkel (IP-címek) azonosítja, amelyek 32 biten ábrázolt egész számok; azonban ezt hagyományosan négy darab 8 bites (vagyis 0 és 255 közé eső), ponttal elválasztott számmal írjuk le a könnyebb olvashatóság miatt (pl: 192.168.42.1). A címek felépítése hierarchikus: a szám bal oldala (vagy szakmai nevén a legnagyobb helyi értékű bitek felől indulva) a legfelső szintet jelenti, és jobbra haladva az ez alatti szinteket kapjuk meg, például egy szolgáltatót, a szolgáltató alatti ügyfeleket, és az ügyfelek alatti egyes számítógépeket.

A domain-név


Egy tartománynév (angolosan domain-név, illetve doménnév) egy számítógép egyedi neve az interneten, mely megkülönbözteti a többitől. A tartománynév csupán címke melyet a nehezen megjegyezhető IP-cím helyett használhatunk.

A DNS

A Domain Name System (vagy Domain Name Service) tartományi névszolgáltatást jelent. A DNS egy olyan rendszer, amely hálózatokon (például az interneten) a kiszolgáló- és tartománynevekről tárol információt egyfajta elosztott adatbázisban. A sokféle tárolható információ közül a legfontosabbak az egyes tartománynevekhez tartozó fizikai helyek (IP-címek), illetve a tartományhoz tartozó levelező-kiszolgálók listája.

Webcím | URL

Az URL a Uniform Resource Locator kifejezés rövidítése, jelentése egységes erőforrás-azonosító. Az URL segítségével érhetőek el az Interneten megtalálható erőforrások, szövegek, képek. A webcím tartalmazza a dokumentum megtalálásához szükséges négy alapvető információt:
  • A kommunikáció során használt protokollt
  • A domain (tartomány) nevet;
  • A port számát, amin az igényelt szolgáltatás elérhető.
  • Az elérési utat a tartomány fájlrendszerén belül.
Egy szemléltető példa: http://hu.wikipedia.org/wiki/WLAN
A honlapot készítette: Böndicz János
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!